Mutta jos jotain positiivista haluaa sanoa niin aamu oli aivan loistava! Nukuin kuin tukki koko yön ja aamulla heräsin todella levänneenä seiskan aikaan. Sit vielä mä makoilin pari tuntia sängyssä (oi, että I love it, ihanaa). Olin jo aiemmin päättänyt etten pidä mitään kiirettä töihin vaan nautin olostani. Lopulta nälkä ajoi mut ylös sängystä... Mä olen kyllä huomannut, että nälkä kasvaa syödessä. Nyt kun yritän tota painoa vähän nostaa niin mulla on koko ajan nälkä, öisinkin herään syömään jotain. Niin ja toinen aivan loistava juttu; mä pääsin pesemään pyykkiä tänään omalla koneella :D Viiden viikon tauon jälkeen! Tää on kyllä hieno fiilis! Ilman pönttöä mä olisin voinut olla vielä vaikka monta viikkoa, mutta pyykkiä mä en ala käsin jynssäämään. Menee vaan vaatteet pilalle..
Kimin toivomuksesta mentiin sit käymään Kauhavalla lasten maatalousnäytteilyissä. Siellä oli kyllä monenmoista toimintaa ja Kimi oli innoissaan, etenkin kun se pääsi ajamaan isolla nelivetoisella John Deerellä. Meinas vielä, että meillekin pitäis ostaa traktori.. Voi varmaan, mitäs me sillä tehtäis. No lumityöt olis kyllä aika kätevä näpätä traktorilla :D
Saliltahan mulla olikin tänään sit vapaapäivä, joten tässä pari kuvaa viimeviikolta. En oo aikasemmin ehtinyt laittamaan, on ollut niin kiireinen viikko :D Ja lisäksi tää mun kone on taas takunnut jostain kumman syystä.. Sain sen toimimaan kun ajoin virustentorjunta-ohjelman läpi ja katkaisin virrat. Ei sieltä mitään löytynyt mutta pääasia että kone pelittää taas kunnolla :D


Sit vielä haluasin ottaa kantaa tähän tällä hetkellä kovasti tapetilla olevaan rasva-hiilari keskusteluun. Niin siis nythän kiistellään kumpi on lihottaa/on vaarallisempaa rasva vai hiilarit. No mun mielestä siihen ei oo mitään ihan yksiselitteistä vastausta. Kaikkea missä on elimistölle tärkeitä ravinto-aineita ovat tärkeitä. Ei sillä niin väliä onko se hiilaria vai rasvaa. Tähän ryhmään eivät kuulu valkoinen sokeri, einekset eikä transrasvat (pääasiassa kovetettuja kasvisrasvoja). Kaikkea muuta saa ja pitää syödä! Väittäisin, että tässä keskustellaan tavallaan vähän vääristä asioista. Kuitenkin toi väittely ei tuu koskaan päättymään koska kaikessa on puolensa. Mun mielestä pitäis keskittyä enemmän siihen, että tämän päivän ihmiset syövät aivan liian vähän proteiinia. Jokaisella aterialla pitäisi aina syödä proteiinia ja monet eivät välttis syö koko päivänä tai muutamaankaan päivään. Mutta tääkin on taas vain yksi ainut pieni osa-alue koko keskustelua... Se on mittava kokonaisuus ja voisin kirjoittaa aiheesta loputtomasti, mutta tässä kuitenkin vähän jotain toisenmoistakin näkökulmaa ja ajattelemisen aihetta..
9 kommenttia:
Tunnetko oikeasti ihmisiä, jotka eivät syö prodea koko päivänä:O
No vaikeahan siltä on kokonaan tietenkään välttyä, sillä onhan sitä pieniä pitoisuuksia monissa "hiilari" ruoissakin kuten leivässä tai makaronissakin.
Mut siis kyllä tunnen paljonkin ihmisiä, jotka eivät syö kunnon täyslihaa, raejuustoa, rahkaa tai mitään muutakaan "kunnon" proteiinia hetikään joka päivä. Vaan ne "lihat" ovat lähinnä nakkeja/makkaroita tai ei mitään.
Päivittäinen kokonaisproteiinin saanti jää liian pieneksi jos sitä saa vain tuotteista, joissa on enemmän hiilareita ja/tai rasvaa.
Niin siis hyvän kuvan kokonaisvaltaisesti saa jo kun lukee vaikka työmaaruokalan viikottaista ruokalistaa...
Kerran viikossa voi olla täyslihaa ruokana...
Mä en tietty ymmärrä tuota samalla tavalla, kun mun ruokavalio ei ole koskaan perustunut makaronille tai leivälle:D
mä oon tuosta laadusta toki samaa mieltä, mutta prodeahan on esim. maitotuotteissa ja makkaroissa, niin mikä noin suoranaisesti tekee heikompaa?
Paljonko sulla tulee prodea per pvä? mä oon lukenut, että sopiva on max 1-2g/painokilo, mitä ei ole mun mielestä yhtään vaikea saada kasaan.
Ei se protsku niissä oo yhtään sen heikompaa kuin missään muussakaan tuotteissa. Ongelma tulee lähinnä niistä hiilari-rasva-protsku suhteista. Kun syö täyslihaa tulee syötyä vain proteiinia ja jonkun verran rasvaa, lihasta riippuen. Mut kun syö makkaraa kasvattaa siinä samalla hiilari saldoa ja myös suhteessa enemmän rasvasaldoa kuin täyslihalla.
Toki millään näistä ei juurikaan ole merkitystä niin kauan kun saa kaikki ravinteet ja syö saman mitä kuluttaa.
Mä en tällä hetkellä tiedä suoranaisesti mun makromääriä ;( Mutta pyrin kuitenkin syömään tuotteita joissa olis eniten hiilareita (hitaasti imeytyviä), siitä määrästä puolet prot ja taas siitä määrästä puolet rasvaa.
Sulla varmaan helposti tuleekin toi 1-2g mikä on hyvä :D Ja just nimenomaan sen takia kun sun eväät ei perustu makaronille ja leivälle. Kuitenkin vain yllättävän moni ihminen on hiilarihiiri, joiden pääravintoa on leipä (vieläpä vaalea), peruna, makaronit...
Oon mä lukenut jostain et jotkut kehonrakentajat voivat syödä 3g mut siitä ylittävät määrät on ihan turhaa..
Ja tietty tässä ruokakeskustelussa olis aina hyvä muistaa ne yksilölliset erot ja tavoitteet mulle esim. ei punainen liha sovi mikä harmittaa. Ja urheillessa myös hiilarit on ihan must. Nopeutta vaativat lajit tarvii nopeaa energiaa ja kestäyydessä taas tarvii hitaasti ja tasaisesti imeytyvää sokeria jne jne :D
Tästä vois kirjoittaa loputtomasti ja uskon että yhtä ainoaa oikeaa tapaa ei oo olemassa. Mä oon joskus lukenut semmosta opusta jossa rakennetaan ruokavalio verityypin mukaan ja musta sekään ei kyllä ihan kaukana varmaan oo "totuudesta" :D
niin, siis mähän olen sitä mieltä, että se hiilarit kannattaa korvata rasvalla;) rasvaa tarvitaan kaikkien kudosten uusiutumiseen ja siinä niukistelu aiheuttaa mm. iho-ongelmia ja verensokerisekoilijoille nälänhallinta ongelmia;)
Makkaratkin voi valita vähähiilarisina, laadukkaimmissa ei ole kuin 0-2g hh/100g :)
mulle sopiva linja on max50g hiilareita + 50-100g prodea ja 100-150g rasvaa per päivä. Sen huomaa heti nälänhallinnassa, kun rasvat jää liian vähälle;)
Jokainen tietty tavallaan ja toki reilusti liikkuvat pärjää hyvinkin korkeilla hiilareilla ja prodella, mutta rasvan kammoamiseen en kuitenkaan näe syytä:)
Mun mielestä se on vähän yksilöllinen juttu. Kaikilla on vähän erilainen elimistö ja toiselle sopii joku ja toiselle taas joku muu. Kaikkia ravinto-aineita tarvitaan. Ja ihan pelkkä rasvakaan ei nälkää pidä loitolla, kyllä se tarvii kaveriksi proteiinia. Pahin yhdistelmä just on rasvan ja ravintoaineettoman hiilarin (valkoinen sokeri) sekoitukset. Niistä kun ei tuu kylläiseksi vaan pystyy syömään vaikka miten paljon yli kulutuksen.
Kyllähän tosiaan niitä laadukkaita makkaroitakin on, mutta väittäisin kuitenkin että tavallisen Maija/Matti Meikäläisen lautasella (ja varmuudella myös työmaaruokalassa) se just on se rasvainen jauhopussi jonka prot. pitoisuus on olematon.
Samaa mieltä olen kanssasi tuon rasvan kammoamisen kanssa. Sitä on turha pelätä koska siinäkin on elimistölle välttämättömiä ominaisuuksia. Mutta sekään asia ei kuitenkaan mielestäni ole ihan noin yksinkertainen. Siis tuotteet joissa on luonnostaan rasvaa (elänkunnantuotteet, pähkinät jne jne) on ok ja niitä tulisi syödä totta kai päivittäin. Vastaavasti taas kovetettuja kasvirasvoja tulisi välttää esim. margariinit ja kaikki kaupassa myytävät leipomotuotteet. Mun mielestä myös tuotteen säilyvyys kertoo laadusta. Mitä nopeammin tuote pilaantuu, sitä parempi...
Ja jos paino vain nousee ja haluaa pysäyttää sen tai haluaa laihduttaa niin silloin on jossain niukisteltava. Vaikeus tulee juuri siinä, että mikä se sitten on kellekin se paras tapa. Kuitenkin periaatteessa "ihan sama" kuinka sen tekee kunhan viikottainen kaloreiden kokonaissaanti systemaattisesti vähenee. Sitten on vielä toinen temppu saada se pysymään tavoitteessa. Pitäis siis löytää ne itselle sopivat uudet elämäntavat.
itseasiassa Kekwick ja Pawan nimiset professorit tutki toistakymmentä vuotta tuota kaloriteoriaa todeten, että täsmälleen samalla kalorimäärällä tulee erilaisia tuloksia riippuen ravinnon koostumuksesta;)
Mutta tää on liian pitkä tarina tänne:)
Ilman muuta tulee. Kysymys onkin siitä millaisia tuloksia haluaa.. Jos se riittää, että paino vain putoaa niin silloin ei niinkään tarkkaa oo se koostumus.
Itselleni hlökohtaisesti nimenomaan juuri koostumuksella on merkitystä.
Lähetä kommentti