- Tuossa eilen aloin pohtimaan kun laskeskelin jälleen kaloreitani että miten harhaanjohtavia loppujenlopuksi on nuo prosentit.. Energiaa kun ynnäillään niin sitäkin voi tehdä niin monella tavalla. Mähän lasken aina pelkkää energiaa enkä niinkään sitä syötyä grammamäärää. Tuotteita valittaessa tulee kuitenkin purkin kyljestä katsottua energiagrammat/100g kohti, toisinsanottuna prosentit. Nyt kuitenkin eilen illalla vasta jalostin ajatustani niin pitkälle, että huomasin niidenkin merkintöjen olevan jokseenkin harhaanjohtavia. Otetaanpa esimerkiksi kermaviili rasvaa 3,5%, proteiinia 3,2% ja hiilareita 4,8% per 100g. No joo, sehän kuulostaa melko kevyeltä ja periaatteessahan se onkin jos ajatellaan pelkästään sitä syötyä määrää. Jos kuitenkin ajatellaan kokonaisenergian jakautumista niin asia näyttääkin vähän toiselta. Eli 3,5% kermaviilin kokonaisenergiasta (tätä voisi ajatella kuivattuna tuotteena) rasvaa on peräti 48%, hiilareita 31% ja protskuja 20%. Eli ei enää kulostakaan niin kovin kevyeltä tuotteelta. Suurin "heittohan" on nimenomaan tuotteissa joissa on paljon vettä. Tai en mä tiedä eihän sitä nyt varsinaisesti voi heitoksi sanoa, kysymyshän on vain siitä mistä suunnasta asiaa tarkastellaan ja miten sitä sitten mitataan. Tietenkin jos ei ole mitään hyviä laskureita käytössä olisi hyvä valita tuotteita joissa on hyvä energiajakauma. Eli nyrkkisääntönä hiilareita eniten, sitten protskuja ja vähiten rasvaa. Sekä lisäksi tulisi huomioda kcal/100g. Tämän pystyy kuitenkin melkoisen hyvin hahmottamaan ravintosisällöstä. Jos haluaa pysyviä elämänmuutoksia olisi kokonaisenergian hahmottamiskyky ensiarvoisen tärkeää.
- Itse kun käytän laskuria, pystyn helpommin valitsemaan tuotteita joissa energiajakauma ei olisikaan ihanteellinen. Kunhan kokopäivän energiajakauma on sitten hyvä. Nytkin päivittäinen rasvansaantini on 8%. Nimenomaan kokonaisenergiasta laskettuna (grammoina tosin). Kuulostaa varmaan sekavalta... Annan kolme laskutapa esimerkkiä (rasvan osalta) asian selventämiseksi. Eli, rasva ym. prosentit voidaan laskea joko A) Lasketaan kaikki syödyt tuotteet grammoina yhteen ja lasketaan siitä rasvan osuus prosentteina. Tämänhetkinen ruokamääräni olisi siis n. 1200g josta rasvaa 2%. B) Lasketaan vain kokonaisenergiat grammoina yhteen ja siitä rasvan ym. osuus prosentteina. Energiaa grammoina syön n. 550, josta 8% rasvaa. C) Lasketaan kaikki kaloreina ja siitä prosentit. Eli mun pöperöt siis n. 2200kcal josta rasvaa kaloriprosentteina 16.
- Näin ne asiat muuttuvat siitä riippuen mistä sitä tarkastellaan.. Itse siis käytän laskutapaa B koska mielestäni se antaa realistisimman kuvan. A laskutapa ei tulisi mieleenikään sillä sitä on mahdoton suhteuttaa mihinkään. C vaihtoehtoa käytän jonkin verran, suuntaa antavasti..
- Ei voi kuin todeta, että syöminen on aivan s.....nan vaikeaa. Näinä yltäkylläisyyden aikoina on keksitty jos jonkinmoisia tapoja syödä "oikein". Tosiasia kuitenkin on että pysyviä tuloksia on vaikea saada jos ei tiedä mitä tekee...
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti