maanantai 23. marraskuuta 2009

Milla`s choice!

- Niin vähällä niin paljon.. Toisin sanottuna hyvillä valinnoilla voi saada kokonaskuvaan melkoisen järisyttäviä muutoksia :D Masentavinta ainoastaan on se, että muutokset tapahtuvat hitaasti ja "vaivihkaa". Puntarikaan ei loppujen lopuksi kerro juuri mitään, ellei sitten ole selvästi ylipainoinen.. Mutta sellainen normi nainen, jonka painoindeksi on normaali ja hän kokee olevansa "lihava" ei pysty oikeastaan millään konstilla konkreettisesti toteamaan elimistössään tapahtuneita muutoksia. Tämä lisää oman haasteensa siihen miten "laihdutat/kiinteytät" oikein. Tietenkin joku voi olla sitä mieltä, että on airasta laihduttaa mikäli painoindeksi on normaali. Mielestäni kuitenkin jokaisella on oikeus pyrkiä parantamaan omaa fysiikkaansa oli se motiivi sitten mikä tahansa. Sairaudeksi se muuttuu ainoastaan silloin kun ryhdytään radikaaleihin menetelmiin. Juodaan vettä litratolkulla eikä syödä lainkaan tms.. Lopputulos on syömishäiriö ja edelleen siinä vatsassa silti on se löysä, tyhjä makkara mikä on häirinnyt silmää aina. Kuitenkin jokainen vaikka painoindeksi olisikin normaali saattaa juuri vatsan seudulla, reisissä ja pakaroissa olla ylimääräistä. Enemmän tai vähemmän löysää. Avainasemassa tällaisissa tapauksissa onkin nimenomaan elämäntapamuutos, ei laihdutus (toki tämä koskee kaikkia mikäli haluaa saada jotain pysyvää aikaiseksi).
- Pieniä, viisaita muutoksia voi kukin tehdä. Pitää niistä tiukasti kiinni jonkin aikaa, jolloin ne jäävät tavaksi ja sen jälkeen ei tarvitse enää kontrolloida. Tässä minun TOP 10 (normiruoista)
  1. Vaihda vaalea leipä tummaan
  2. Valitse aterialla leipä, peruna, pasta tai riisi
  3. Valitse leivälle vain voi tai juusto
  4. Vaihda juusto kevyempään (edam 9% loistovalinta)
  5. Jätä kastike kokonaan pois
  6. Korvaa majoneesi kevytkermaviilidipillä
  7. Pyri syömään aamianen joka päivä
  8. Pyri syömään mieluummin valeaa lihaa kuin punaista
  9. Vaihda makaroni täysjyväpastaan
  10. Vaihda kaikki makkarat täyslihaan (hinta on yllättävän pieni lopputuloksessa)

Sitten tässä vielä TOP 5 sellaisista, joita olisi kokonaan hyvä välttää. Niillekin löytyy laadullisesti parempia vaihtoehtoja :D

  1. Karkit. Jokainen tietää, että näitähä ei voi korvat millään. Muutoksen toki voi saada aikaan tekemällä suunnitelman paljonko saa viikossa syödä karkkia (tämän tietenkin pitäisi olla vähemmän kuin mitä tällä hetkellä syöt). Osta koko määrä kerralla ja oman maun mukaan voit syödä ne joko kerralla tai pitkin viikkoa. Kunhan pidät vain huolen siitä, että namuja ostetaan vain sallittuna päivänä, sallittu määrä.
  2. Sipsit. Oikein oiva vaihtoehto on suolatikut. Niissä on selvästi vähemmän kaloreita ja toimii. Kasviksethan olis ykkösjuttu, mutta jokainen sitä kokeillut tietää ettei toimi..
  3. Limsa. VAIN sokeritonta!! Suu tottuu yllättävän nopeasti ja kaloreissa huima ero.
  4. Vaihda pikaruokala ravintolaan, myös bagel on oiva vaihtoehto
  5. Vaihda ranskikset hampurilaiseen tai mieluiten riisiin jos mahdollista

- Jos sinun toistuvasti tekee mieli kakkosryhmän "ongelma"tuotteita, viestii se aliravitsemuksesta. Todennäköisesti syöt paljon kaloreita, mutta vähän ravinteita sisältävää ruokaa. Mahdollisesti syöt myös liian harvoin. Pyri syömään 4xpäivässä aina aloittaen aamiaisella. Lisää lautasellesi hedelmät, kasvikset ja vihannekset. Hanki myös monivitamiini valmisteita. Ei myöskään sovi unohtaa liikunnan merkitystä. Se on vain niin hirvittävän raskas liikkua jos elimistö on "aliravittu". Yhtenä tärkeimmistä asioista pitäisin myös sitä, että ÄLÄ ikinä laske pelkkiä kaloreita. Kuitenkin totuus on, että hyvälaatuinen rasva (esim. lohessa) sisältää aivan saman kalorimäärän kuin kovetettu kasvirasva (leipomotuotteet). Kuitenkin lohesta saatavassa rasvassa on paljon elimistölle tärkeitä rasvaliukoisia vitamiineja toisin kuin kovetetussa kasvirasvassa. Ja toisaalta banaanin syömisestä voi tulla enemmä kaloreita kuin keksin. Kuitenkin elimistö hyödyntää aivan eritavalla saamansa energian, jossa on raviteita kuin energian jossa ei ole "mitään" hyödyllistä.

Ei kommentteja: